Fuldkornsrugbrød12 dl varmt vand 3 dl hele rugkerner 1,7 kg rugmel rugbrødssurdej 2 tsk salt
Surdejen opløses i vandet, de hele kerner og halvdelen af melet tilsættes. Det hele røres sammen til en lind grød. Resten af melet og saltet lægges ovenpå, og dejen dækkes med et viskestykke. Lad dejen stå i natten over et lunt sted. Næste dag æltes dejen sammen med lidt hvedemel uden dog at blive for stiv. Hviler 30 min. En klump på størrelse med en stor valnød tages fra som surdej til næste bagning. Dejen formes til brød og lægges i smurte forme. Formene dækkes med folie og brødene hæver i 2 1/2 time. De sættes i kold ovn, der tændes på 200 o. Efter 1 time fjernes foliet og efter endnu 1 time slukkes ovnen. Brødene tages ud, når ovnen er kold, og skal helst først skæres næste dag.
|